diumenge, 19 de desembre del 2010

FEM-LOS PARTICIPAR EN LES TASQUES DE LA LLAR!

Al llarg de la meva vida professional he tingut l´oportunitat d´escoltar les preocupacions de moltes famílies. La majoria d´elles han estat parelles compromeses amb l´educació dels seus fills que han fet  els impossibles per trobar el temps per estar amb ells després de les seves jornades laborals.
En conec d´altres que han participat  en tot tipus de jornades i conferències sobre diferents aspectes relacionats amb l´educació dels fills, però a l´hora de la veritat han fracassat estrepitosament. I és que el millor regal que podem donar als fills és el nostre temps!
Un element de preocupació molt comú que ha anat en augment especialment en els últims anys, és la preocupació dels pares respecte la poca capacitat d´esforç dels seus fills i la manca de responsabilitat  i autonomia a l´hora de complir amb les seves obligacions.
És molt convenient que tots els membres de la família comparteixin les feines de casa.Tenir la responsabilitat de l´encàrrec ajuda al creixement personal,  fomenta la capacitat participativa i ajuda  als infants a a entendre millor el concepte de cooperació.
 A més  de fomentar la seva  capacitat  participativa, estem ensenyant  als nostres fills/es a pensar en els altres i donar-los suport quan cal.
A casa tenim moltes ocasions per fer-los col.laborar: des de parar la taula, baixar la brossa,buidar el rentaplats, fins ocupar-se de vestir un germà petit ,  jugar una estona amb ell per distreure´l , o fer una estoneta de companyia al tiet que acava de ser operat.
La responsabilitat a la llar ajuda a créixer en molts valors personals i comprendre la satisfació que proporciona el fet de ser útil.
En rebre la resposta positiva dels pares amb actitut de  gratitut, augmenta la seva autoestima i els ensenyem  a ser agraïts, ja que el reconeixement i l´agraïment que demostrem els pares en veure complert un encàrrec, és un dels referents per a transmetre aquesta qualitat .
Sense posar-hi paraules, infants i joves ens demanen què han de fer, volen saber quin és el seu paper dins la llar i què s´espera d´ells.
Massa sovint he vist actituts rondinàires de pares i mares que es queixen de la poca participació familiar, però quan he parlat amb ells han acabat reconeixent  que potser estaven recriminant als seus fills/es el haver fet malament unes coses que no sabien com  havien de fer.
Educar en la responsabilitat és formar persones honestes, amb conviccions profundes i fonamentades en valors. La responsabilitat personal és necessària per a tots,  i els adults hem de ser els referents:  la  nostra manera de fer, la maduresa amb que prenem les decisions i l´actitut en que afrontem les contrarietats, ens ajudarà a formar persones crítiques i madures, amb capacitat d´aplicar allò que han après.
" El treball ajuda sempre. Treballar no és realitzar allò que un s´imaginava, sinó descobrir allò que un porta dins." BORIS L. PASTERNAK