dilluns, 28 de desembre del 2009

HOWARD GARDNER-LA TEORIA DE LES INTEL.LIGÈNCIES MÚLTIPLES

La intel.ligència o les intel.ligències?

 Consultant la literatura existent en el camp de la psicologia  trobem multitud de definicions que miren d´enmarcar el  concepte d´intel.ligència.
Més enllà dels grans debats que ens mantenen ocupats des de fa moltes dècades, actualment tothom sembla reconèixer que la o les intel.ligències són producte de l´herència genètica , però que molts aspectes poden ser modificats si es reben els estímuls significatius en el moment adequat. ( períodes sensitius ).
El Dr. Howard Gadrner va provocar als anys 80 una revolució en el món de la psicologia i l´educació al publicar les seves conclusions  sobre les estructures de la ment i amb la seva teoria sobre les intel.ligències múltiples.
Howard, Armstrong,Goleman i molts altres autors critiquen la visió estreta  de qui evalua la intel.ligència des d´un marc unidimensional. Asseguren que les proves d´intel.ligència reflecteixen els coneixements que un individu té pel fet de viure en un ambient determinat, però no valoren la capacitat que pot tenir per assimilar informació nova o per resoldre problemes als que encara no s´ha hagut  d´enfrontar.
Aquests autors mantenen que  històricament s´ha mesurat la intel.ligència amb proves escrites denominades proves d´intel.ligència que l´evaluen amb mètodes verbals que depenen bàsicament d´una combinació de capacitats lògiques i lingüístiques , oblidant tota una sèrie d´habilitats que són pròpies de persones intel.ligents.

Els resultats de diverses investigacions neurocientífiques suggereixen l´existència de diverses zones que regeixen diferents dominis de cognició; Cada zona  del cervell pot expressar una forma d´intel.ligència i una manera específica de processar informacions i competències.
 Tot i que Gardner va presentar la seva teoria amb set tipus d´intel.ligències , a partir de l´any 1995 va afegir la intel.ligència naturalista . Hi ha certa discrepància davant d´aquesta afirmació, ja que  autors  com Sternberg, consideren  que aquest tipus d´intel.ligència no ocupa un lloc autònom en el cervell , sinó que  aquestes  capacitats estan incloses dins de les intel.ligències lògic-matemàtiques i visual-espaial.
A l ´actualitat molts educadors coneixem la teoria de les IM de Howard Gardner. La lectura  dels seus llibres i els dels seus col.laboradors ens pot ajudar a afrontar la nostra tasca de manera diferent,  també ens ajudarà a conéixer millor als infants , respectar les diferències que existeixen entre ells i buscar diferents maneres d´ajudar-los a formar-se com a persones intel.ligents i felices. 





dissabte, 26 de desembre del 2009

IMPLICACIONS EDUCATIVES DE LA TEORIA DE LES INTEL.LIGÈNCIES MÚLTIPLES

Els mestres sempre utilitzem un estil d´ensenyament  basat en les intel.ligències que tenim més reforçades. Alguns eviten fer dibuixos perquè la seva experiència espaial no està molt reforçada, altres procuren no cantar perquè no és el seu punt fort i , provablement , el/a mestre/a que no ha pogut desenvolupar la seva intel.ligència intrapersonal, evita estimular als nens/es per tal que exterioritzin les seves emocions i sentiments.





Convé reflexionar sobre tots els elements educatius que facilitem a l´aula per garantitzar que els nens i nenes participin en un aprenentatge totalment actiu i disposar el màxim de  varietat de situacions per tal que cadascú desenvolupi el seu propi estil d´aprenentatge.





Hem d´anar incorporant models d´educació flexibles on les úniques regles siguin un ventall obert d´estratègies didàctiques per afrontar qualsevol contingut o objectiu, desenvolupant, al menys,set formes d´aprenentatge.

*Cap conjunt d´estratègies serà el millor per a tot el grup en tot moment.
 *Una estratègia determinada tindrà més èxit amb un  grup que amb un altre.


diumenge, 6 de desembre del 2009

Eric Carle: Una bella experiència "no hiperactiva"


Coneixeu les històries de l´Eric Carle?
 Tot i que la majoria de les seves publicacions no han arribat al nostre país,
les seves originals històries  i els seus collages impressionistes ens resulten cada vegada més familiars. És un autor que sap explicar històries senzilles de manera senzilla i ens mostra  que no cal una sobrecàrrega de sons i imatges per captar l´atenció dels  més petits. La màgia   d´un conte explicat sense pressa,molt a poc a poc...

La seva obra més famosa és " The very hungry caterpillar",  però a mi m´agrada especialment " Please, papa , get the moon for  me".


THE VERY HUNGRY CATERPILLAR
Please papa, get the moon for me : http://www.youtube.com/watch?v=w3Hvzh2BTxE
The very quiet cricket:  http://www.youtube.com/watch?v=1J-GL5FJ0wQ

ERIC CARLE
Una oportunitat pel treball de plàstica

Darrerament he descobert una llibreria a Sant Cugat especialitzada en literatura infantil i juvenil on trobareu tot aquest material traduït al català. Deixeu-s´hi caure , us ho passareu bé!

http://patidellibres.blogspot.com/