dimecres, 10 de juliol del 2013

EL DSM COMENÇA A NO SER LA BÍBLIA DEL DIAGNÒSTIC PSIQUIÀTRIC

National Institute of Mental Health forsakes the DSM, the bible of psychiatry

















 El NATIONAL INSTITUT OF MENTAL HEALTH dels EEUU ha anunciat que deixarà de fer ús de la classificació del manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals, conegut popularment com DSM.

El director del NIMH - Thomas Insel - ha estat contundent i rotund a l´hora d´argumentar els motius pels quals el DSM deixarà de rebre la quantiosa financiació pública que ha rebut fins ara.

 " El DSM no té prou validesa, els pacients amb trastorns mentals mereixen alguna cosa millor ".


                                                 Llegiu el comunicat oficial aquí .


El el seu lloc s´utilitzarà el   Research Domain Criteria,  doncs Thomas Insel considera  que és una aproximació amb més fonamentació científica que el DSM , basat majoritàriament en casos pràctics.

Déu n´hi do quina garrotada ! el mateix organisme públic que va convertir el DSM en referent internacional, ara li retira la subvenció. Fa uns mesos, des de la Societat Catalana de Pedagogia vam advertir de la perillositat dels diagnòstics clínics. Vam evidenciar que la combinació d´un grup de símptomes no és suficient fonament per a un diagnòstic que té com a referent un manual de classificació tancada. 
L´avaluació de la conducta és un assumpte molt més complex i lels darrers avenços científics ens constaten que una mateixa alteració pot manifestar conductes diferents segons el pacient, de la mateixa manera que alteracions diferents poden manifestar la mateixa conducta o similar. 
A més a més, cal tenir en compte  que hi ha causes socials o mancances educatives que poden provocar una determinada conducta i en aquests casos, és important cercar la solució en la pedagogia i no en la farmacologia. 
Ja fa massa temps que els psiquiatres mediquen a nens amb falta de límits,recepten antidepresius a persones amb ansietat, o diagnostiquen d´autisme a infants que tenen un transtorn en el llenguatge per manca d´estimulació i modelatge. 

Esperem que la nova línia que es va filtrant  en els EEUU no respongui a altres interessos, sinó al criteri i l´ètica professional.